Bilsport

Bilsport och olika grenar

Upplever du att du har dålig koll på bilsport? Då har du kommit rätt. Här får du nämligen lära dig allt du behöver veta om bilsport, åtminstone det mest grundläggande. Förmodligen har du redan listat ut att man tävlar med bilar i bilsport, vilket innebär att bilsport är en underkategori till motorsport. Racing och rally är bilsportens största grenar, där racing- och rallyförare tävlar på olika underlag – racingförare på asfalt och rallyförare på varierat underlag. Hänger du med så här långt?

När man talar om racing talar man främst om formelbilsracing i allmänhet och Formel 1 i synnerhet. Sport- och standard-vagnsracing är också stora grenar inom racing, om än betydligt mindre än Formel 1. Sverige har fostrat flera framgångsrika racingstjärnor genom åren, den senaste är Marcus Ericsson som tävlar för stallet Sauber i Formel 1. Ronnie Peterson och Kenny Bräck är alltjämt landets främsta racingstjärnor genom alla tider.

Världsmästerskapet i rally går under namnet World Rally Championship. Man kan också tävla i rally raid, där Dakarrallyt är det mest kända exemplet. Flera svenskar har tävlat i Dakarrallyt genom åren. Tina Thörner fick stor uppmärksamhet när hon agerade kartläsare åt legendaren Colin McRae i början av 2000-talet; kvinnor var sällsynta inom bilsport, allra helst i Dakarrallyt. Hon är en av de mest framgångsrika kvinnorna inom europeisk bilsport. Hon har bland annat slutat tvåa i Dakarrallyt, dock inte med McRae.

Vill du lära dig ännu mer om bilsport? I sådana fall är tidningen Bilsport att rekommendera. Här får man läsa intressanta artiklar och spännande reportage som på det ena eller andra sättet går att relatera till motorsporten överlag. På deras hemsida finns bland annat menyer som ”Motorsport”, ”Byggen”, ”Event” och ”Fyndbörsen”. Tidningen går också att köpa i pappersformat. Om du läser tidningen kan du vara säker på att hålla dig uppdaterad – det som inte går att läsa här är inte värt att läsa om.

bilsport