Viktigt att byta däck

Däck utan mönsterdjup är en trafikfara

Att byta däck är en investering för din och andras säkerhet. Många undviker dessvärre att byta däck i det längsta, man anser att det är både dyrt och omständigt. Slitna däck är dock en fara i trafiken och att snåla på däcken kan därför bli dyrare i slut–ändan. I värsta fall tvingas man sätta livet till. Om man däremot byter däck i god tid, innan mönsterdjupen försvunnit, kan man köra på vägarna med gott samvete.

Särskilt viktigt är det att byta vinterdäcken i tid. Det finns nämligen en lag som gör gällande att spårdjupet på vinterdäck ska vara minst tre millimeter. När däcken slits ned, och spårdjupet blir allt mindre, försvinner däckens egenskaper sakta men säkert. Planera bytet av däck i god tid, inte när termometern visar minusgrader. Genom att planera minskar risken att bli överraskad av vädrets makter, och du hinner köpa nya däck utifall dina gamla däck är utslitna.

För sommardäck är lagen om mönsterdjup 1,6 millimeter. Och det gäller för 75 % av slitbanan. Med andra ord är det okej om sommardäcken är något slitna, nämligen till 25 %. Visar det sig att däcken är mer slitna än vad lagen tillåter för vinter- respektive sommardäck, ja då blir det böter – 1 200 kronor dessutom. När allt kommer omkring byter man inte däck för att undvika böter – utan för att undvika döden. Det handlar således säkerhet, både din egen och andras.

Den som väljer att strunta i hur slitna däcken är visar bristande respekt gentemot sig själv och sina medtrafikanter. Däck med dåligt mönsterdjup förlorar sina positiva egenskaper, exempelvis blir bromssträckan betydligt längre. Dessutom ökar risken för sladd vid exempelvis blött väglag. Och då är det lätt hänt att man krockar med mötande trafik. Många olyckor i trafiken hade undvikits med bättre däck. Därför ska du prioritera nya däck framför mycket annat.

däck